Nakličování luštěnin, obilovin a semínek zeleniny se stalo nejen módním hitem, ale i součástí komplexního pohledu na zdravý životní styl. Mnozí z nás jsou již dobře obeznámeni se zdravotními benefity rostlinných klíčků, jde především o zvýšený obsah nutričních látek ve srovnání s nenaklíčenými plody. Klíčící rostlinky využívají rozkladu živin uvnitř semene, zvyšuje se v nich obsah vitamínů, antioxidantů a enzymů, ostatně to věděli již naši předkové, kteří tuto proceduru považovali za jeden z rituálů přípravy pokrmů z přirozených přírodních surovin.
Jednou z nejčastěji využívaných luštěnin ke klíčení jsou fazolky mungo. Spolu s odrůdou adzuki jsou jediným druhem fazolí, které lze jíst v syrovém stavu včetně klíčků, svým složením a chutí však spíše připomínají zelený hrách. Jejich prapůvodní vlastí je Indie, odkud byly do Evropy importovány již před staletími.
Nekupujte sadbové fazole
Prodej fazolí mungo určených ke klíčení, nebo přímé spotřebě, provádí obvykle prodejny zdravé výživy a specializované e-shopy, rozhodně se vyhněte semenům, která jsou určena pro sadbu. Většinou jsou chemicky ošetřené proti škůdcům a mohli byste si přivodit i slabou otravu.
Klíčení fazolí mungo je možné teoreticky i v obyčejné PET láhvi, ale výhodnější je využít speciálních misek nebo sklenic na klíčení, které jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného materiálu. Totéž nelze tvrdit o polyetylenu, z něhož se vyrábí ve velkých sériích nádoby na stáčení nápojů, PET lahve jsou totiž určeny pro jednorázové použití a časem uvolňují do svého obsahu nežádoucí látky, zvláště, jsou-li teplé, nebo vystavené působení slunečních paprsků.
Fazolky mungo klíčí velice rychle a ochotně, již za tři dny máte na stole vynikající pochoutku, kterou lze konzumovat v syrovém stavu (tehdy obsahuje nejvíce zdraví prospěšných látek), anebo je přidávat do vařených pokrmů, jako jsou polévky, přílohy k hlavnímu jídlu, nebo do zeleninových salátů.